Laitoshuoltajamme ja kiinteistönhoitajamme pitävät huolta uudesta Luolasta

Kuopion uusi Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskus Luola aukesi käyttäjille keskiviikkona 14.8.2024. Tiloissa on hyödynnetty automatiikkaa ja muita teknologiaratkaisuja, jotka tukevat tilojen ylläpitoa ja helpottavat siivousta. Esimerkiksi painisalissa on työtä tehostava hygieniaohjelma, joka puhdistaa salin pinnat bakteereista UV-valon avulla. 

– Luolassa on paljon lattiapintaa, sekä pukuhuoneita ja suihkuja. Lisäksi katsomossa on 2500 tekstiilipinnoitteista paikkaa katsojille. Laitoshuoltajat käyttävät siivouksen apuna koneellista puhdistusta. Heillä on apunaan yksi robotti ja kaksi yhdistelmäkonetta. Robotti voi esimerkiksi itsenäisesti puhdistaa monitoimisalin ja sen jälkeen se osaa mennä takaisin omalle paikalleen. Tämä säästää paljon laitoshuoltajien aikaa. Yksi Luolan erityispiirteistä on isot peili- ja lasipinnat. Ne haastavat laitoshuoltajia, jotta ne saadaan pysymään siistinä, kertoo palveluesihenkilö Tarja Asikainen.

Kolme laitoshuoltajaa työskentelee seitsemän päivää viikossa, kahdessa eri vuorossa. Tarjan mukaan viestintä Luolassa eri toimijoiden välillä on ollut avointa ja yhteistyö on sujunut hyvin. Toimintatapoja kehitetään yhdessä aktiivisesti.

– Fiilis toiminnan alkamisesta on hyvä. Vähän sekava ja kaoottinenkin välillä, mutta päivä päivältä muistaa paremmin mistä pääsee minnekin. Nyt osaa jo vähän opastaa asiakkaitakin. Kiva fiilis, että pääsee tekemään ihan uutta ja saa antaa oman panoksensa siitä, mikä toimii ja mikä ei toimi ja voisiko tämän tehdä näin vai toisin, kommentoi laitoshuoltaja Minna Kervola.

– Esihenkilönä olen haastanut laitoshuoltajia kyllästymiseen saakka, että tämä on teidän työkohteenne ja te näette mikä toimii. Työvuoroja olen tehnyt, mutta ne eivät ole kiveen hakattuja, tai että missä järjestyksessä siivotaan, sillä meillä ei ole vielä tietoa mikä toimii. Opettelemme ja suunnittelemme yhdessä, kommentoi Tarja.

Asiakkaat ovat ottaneet Luolan hyvin vastaan. Erityisesti monipuolinen kuntosali on saanut kehuja.

– Reitit ovat vielä hieman sekavia ja asiakkaat ovat kaivanneet lisää opasteita, mutta muuten vastaanotto on ollut hyvää, kommentoi Minna.

Kiinteistönhoitajat Kimmo Hartikainen ja Roni Nissinen hoitavat Luolan huoltotyöt maanantaista perjantaihin. Servican kiinteistöpalvelu hoitaa Luolan huoltotyöt sisätiloissa. Luolalle erityistä on sen väestösuojaominaisuus. Väestösuojaominaisuuksien tarkastaminen on useamman päivän työ. Muuten työt ovat samanlaisia kuin muissa kohteissa, vaikka itse kiinteistö onkin erilainen.

– Käymme Luolassa aina tarpeen mukaan, mutta nyt toiminnan alkamisen jälkeen olemme käyneet täällä päivittäin, vähintään pyörähtämässä. Hoidamme palvelupyyntöjä ja vuosittaisia huoltokirjatöitä Luolan lisäksi viidessä muussa alkuperäiskunnossa olevassa luolassa. Lisäksi hoidamme huoltotöitä muissa kohteista Neulamäessä, sekä muualla Kuopiossa. Saatamme päivän aikana käydä jopa kymmenessä eri kohteessa, kertoo Kimmo.

Luolassa on hyödynnetty paljon automatiikkaa ja muita uusia teknologisia ratkaisuja, esimerkiksi ilmanvaihto lämmittää kahvilan patterit. Automatiikan kanssa on vielä paljon oppimista.

– On tosi hyvä fiilis, saa olla jopa vähän ylpeä, että on täällä töissä. Onhan tämä hieman ns. eksoottinen paikka olla töissä. Oon tykännyt olla täällä. Me aloitimme työt täällä jo heinäkuussa kohteen luovutuksen jälkeen, kommentoi Kimmo.

Kiinteistönhoitajat Roni Nissinen ja Kimmo Hartikainen