Monimuotoistuvat työyhteisöt -hanke on lähtenyt reippaasti käyntiin

Kolmivuotinen ESR-rahoitteinen Monimuotoistuvat työyhteisöt -hankkeemme starttasi syyskuun alussa. Hankkeen tavoitteena on räätälöidä ja muokata työtehtäviä, jotta voimme hankkeen aikana ja hankkeen jälkeenkin palkata näihin tehtäviin hankkeen kohderyhmään kuuluvia henkilöitä kumppaniverkostoista. Hankkeen kohderyhmää ovat mielenterveyskuntoutujat, kehitysvammaiset, heikolla kielitaidolla olevat maahanmuuttajat, sekä henkilöt, joilla on neuropsykologisia sairauksia (Asperger, autismikirjo, oppimisvaikeudet, ADD jne.).

– On ollut suuri ilo huomata, että hankkeelle on ollut suuri tarve. Olemme järjestäneet yhteistyössä hankekumppaneidemme kanssa matalankynnyksen kohtaamispäiviä, joihin meitä on voinut tulla tapaamaan ja keskustelemaan työmahdollisuuksista ilman sovitun työhaastattelun jännitystä, joko yksin tai valmentajan tai muun tukihenkilön kanssa. Näissä kohtaamispäivissä on aluksi kerrottu lyhyesti Servicasta ja alkaneesta hankkeesta, jonka jälkeen kohderyhmään kuuluvat ovat voineet keskustella kanssamme kahden kesken. Ensimmäisessä kohtaamispäivässä meitä tuli tapaamaan noin 40 kohderyhmään kuuluvaa. Olemme järjestäneet tähän mennessä viisi kohtaamispäivää eri kumppaniverkostoissa ja olemme kohdanneet jo nyt valtavasti erilaisia osaajia, joilla on suuri into päästä näyttämään omia taitojaan työelämässä, kertoo projektikoordinaattori Anna-Mari Repo.

– Lisäksi olemme saaneet uusia yhteistyöverkostoja ja verkostoidumme mielellämme lisää. Uskomme, että yhteistyössä on voimaa ja yhdessä onnistumme, kommentoi projektipäällikkö Teija Vuontisjärvi.

Olemme aloittaneet pilotoinnit kartoittamalla työkohteita ja työtehtäviä, joissa työtehtäviä voidaan räätälöidä. Olemme aloittaneet rohkeasti ja meillä on tällä hetkellä yhdeksän kohderyhmään kuuluvaa henkilöä työskentelemässä pilottikohteissa erilaisissa tehtävissä Pohjois-Savon alueella. Pääsääntöisesti aloitamme kohderyhmäläisten kanssa työkokeilulla tai avotyöllä määräajaksi. Määräajan jälkeen arvioimme, että kuinka työt ovat sujuneet. Hankkeen tavoitteena on työllistää kohderyhmään kuuluvia työsopimusperusteisesti työkokeilun tai avotyön jälkeen. Hankkeen aikana pyrimme työllistämään 40 kohderyhmään kuuluvaa vuosittain kohteisiin, joissa työtehtäviä on räätälöity, ja joihin on tarve palkata tekijä.

Keräämme hankkeesta palautetta työyhteisöltä, kohderyhmään kuuluvilta, sekä kumppaniverkostoiltamme. Saatujen palauteiden pohjalta teemme perehdyttämisen ja työnohjaamisen tueksi tarvittavia työkaluja, kuten videomuodossa olevia työohjeita ja kuvallisia työpistekortteja. Näin haluamme taata sen, että jokainen meillä työskentelevä voi suoriutua tehtävästään parhaansa mukaan.

– Tämä hanke on meille suuri ilo ja kunnia, ja on ollut aivan ihana kohdata motivoituneita työnhakijoita ja keskustella heidän kanssaan, kommentoivat Anna-Mari ja Teija.

Kuvassa: Anna-Mari Repo ja Teija Vuontisjärvi