Ruokakasvatusta yhteistyönä – Tempaukset ja makuraati nostivat oppilaiden osallistumista Varkaudessa

Viime vuonna koululounas nousi keskustelun aiheeksi Varkaudessa, kun Servica aloitti ruoan tuottamisen. Waltterin koululla järjestettiin useita eri tempauksia syksyn aikana, joiden tavoitteena oli kasvattaa ruokailijamäärää, esimerkiksi oppilaskunnan hallituksen aktiivit kävivät joka päivä ottamassa kuvan päivän ruoasta ja kuva laitettiin koulun infonäytöille. Keittiön henkilökunta oli apuna annokset kokoamisessa, jotta annos oli monipuolinen ja sopusuhtainen. Lisäksi Varkaudessa järjestetty makuraati sai positiivista palautetta, ja sen perusteella listalle palautettiin ruokalistalla aiemmin olleita ruokia.

– Tälle vuodelle ei ole vielä päätettynä uusia tempauksia. Kokonaisuutena tilanne on parempi kuin vuosi sitten. Kyselyiden mukaan noin 50 % oppilaista syö joka päivä koululounasta ja yli 90 % sanoo syövänsä 4–5 päivänä viikossa. Oppilaat valikoivat siis jonkin verran minä päivinä käyvät syömässä, kertoo rehtori Teemu Mustonen.

Ruokakasvatus on osa eri oppiaineita, ja yläkoulussa erityisesti terveystiedon ja kotitalouden tunneilla käydään keskustelua ruoan merkityksestä ja käydään läpi eri ruoka-aineita. Alakoululaisilla näitä asioita käsitellään ympäristöopin tunneilla. Vanhempainyhdistys on myös ollut aktiivinen. Teemu Mustosen mukaan suurin osa vanhemmista ymmärtää kouluruoan merkityksen, mutta on myös äänekkäitä yksilöitä, jotka ovat eri mieltä.

– Hyvinvointi on meille todella keskeinen asia oppimisessa ja haluamme, että se on kunnossa. Opiskeluhuolto tekee paljon töitä sen eteen, että oppilaat ymmärtäisivät oman hyvinvointinsa eteen sen verran, että söisivät terveellisesti ja säännöllisesti. Ruokailu on tosi tärkeä osa oppilaan arkea, kommentoi Teemu Mustonen.

Koululla ja Servicalla on säännölliset palaverit, joissa käydään läpi muun muassa palautteita ja kehityskohteita. Yhteistyö on sujunut hyvässä yhteishengessä. Syyskuussa järjestetään seiskaluokkalaisten vanhempainilta ja on tarkoitus, että Servican edustaja tulisi sinne esittelemään ruokapalveluja ja vastaamaan huoltajien kysymyksiin.

– Tällaiset isot muutokset, kuten se että Servica aloitti ruoan tuottajana, pakottavat myös meitä kehittymään ja kehittämään vanhoja käytänteitä. Tiedolla johtamistakin on kehitetty, kommentoi Teemu Mustonen.

Kuva: Makuraati keväällä 2024

Oppilaiden mielipiteen kuuleminen on tärkeää

Varkauden kaupungin hyvinvoinnin ja kasvatuksen toimialan hyvinvointikoordinaattorin Sari Markkasen mukaan haasteena on saada yhä useampi peruskoululainen osallistumaan koululounaalle päivittäin. Lisäksi THL:n TEAviisarin tulosten mukaan yhteistyö oppilaiden ja vanhempien kanssa ruokakasvatuksen osalta vaatii kehittämistä.

– Ylemmällä tasolla yhteistyö on sujunut hyvin ja asiakasta on huomioitu. Käytännön yhteystyö eri toimijoiden kanssa kuitenkin väheni, kun ruokailun järjestäminen siirtyi pois kaupungista, kommentoi Sari Markkanen.

Sari Markkanen toivoo, että ruokapalvelut ottaisivat rohkeasti roolia ruokakasvatuksen osalta. Esimerkiksi ilmastokysymyksissä ruokailu on esillä ja sitä kautta voisi viedä ruokakasvatuksellisia asioita trendikkäästi eteenpäin.

– Kokemuksemme mukaan ruoan alkuperä ja eettisyys kiinnostaa nuoria ja esimerkiksi kasvisruokavaihtoehtoa osataan jo pyytää, kommentoi Sari Markkanen.

Vuorovaikutteisuutta ja ruokakasvatuksen tukitoimia kehittämään tarvittaisiin uudenlaista yhteistyötä ruokapalvelun, paikallisten toimijoiden, koulujen, varhaiskasvatuksen, hyvinvointityön, oppilaskunnan ja vanhempainyhdistyksen kanssa.

– Vierailut puolin ja toisin keittiöön ja oppitunneille ovat tärkeitä. Lisäksi makuraadit ovat hyviä, sillä niissä oppilaat saavat kertoa mielipiteensä. Oppilaiden oman äänen saaminen esille on heille tärkeää, kommentoi Sari Markkanen.

Servica kehittää kouluruokailua oppilaita kuunnellen

Servican ruokalistasuunnitteluissa huomioidaan voimassa olevat suomalaiset ravitsemussuositukset, asiakasryhmän erityistarpeet sekä mahdolliset kunnan palvelusopimuksen reunaehdot ja ympäristönäkökannat. Ruokapalvelusuunnittelu on käynnistänyt syksyllä 2024 reseptien tarkastamisen, jossa kiinnitetään huomiota erityisesti makuun ja rakenteeseen reseptien vakioinneissa.

– Ensi vuoden ruokalistoille tuodaan uusia makuja, jotka tuovat vaihtoehtoja nykyiseen tarjontaan. Tarjoamme terveellistä ja ravitsevaa ruokaa, joka on suunniteltu tukemaan oppilaiden jaksamista koulupäivän ajan, kommentoi Servican ruokapalvelusuunnittelija Jonna Parviainen.

Servican ruokapalvelut järjestää suunnitelmallisesti kyselyitä ja makuraateja, joiden avulla oppilaiden mielipiteitä ja toiveita kartoitetaan. Keväällä 2024 järjestettiin Mitä tänään syödään -kysely, joka kohdistui kaikkiin Pohjois-Savon kuntiin ja selvitti lasten ja oppilaiden makumieltymyksiä sekä toiveruokia. Kyselyn tuloksia hyödynnetään ruokalistojen ja toiveruokapäivien suunnittelussa.

– Palautteet ovat tärkeä osa kehitystyötämme, ja on tärkeää antaa palautetta myös onnistumisista, jotta tiedämme mitkä asiat toimivat, muistuttaa Jonna Parviainen.

Kuva: Toiveruokapäivä 29.5.2024