Servica Oy on aloittanut muutosneuvottelut 9.10.2024

Julkisen talouden epätasapaino vaikuttaa merkittävästi Servican omistajiin, jotka joutuvat tasapainottamaan talouttaan säästämällä ja tehostamalla toimintojaan. Servican on myös välttämätöntä sopeuttaa toimintaansa, minkä vuoksi yhtiö on aloittanut muutosneuvottelut 9.10.2024.

Muutosneuvottelut koskevat osaa yhtiön liiketoiminnoista ja hallinnon palveluista. Alustavan arvion mukaan muutosneuvotteluiden piirissä on 487 työntekijää, ja sopeuttamistarpeen ja muutoksen arvioidaan kohdentuvan enintään 121 työntekijään. Neuvottelujen taustalla on yhtiön ja omistajien tarve toteuttaa nopeita säästö- ja tehostamistoimia sekä pitkävaikutteisia rakenteellisia muutoksia tuottavuuden parantamiseksi ja talouden tasapainottamiseksi. Muutosneuvotteluilla ei ole vaikutusta Servican palveluiden toteuttamiseen.

– Teemme jatkuvasti töitä tehostaaksemme toimintaamme ja keventääksemme kustannusrakennettamme. Valmistaudumme omistajien taloudellisiin tasapainottamistoimiin ja säästöihin sopeuttamalla toimintaamme vastaamaan muuttuvia palvelutarpeita. On tärkeää varmistaa yhtiön kilpailukyky ja jatkuva kehittyminen, jotta toimintamme ei aiheuta toiminnallisia tai taloudellisia riskejä omistajillemme, kertoo toimitusjohtaja Mika Takkinen muutosneuvottelujen taustoista.

Sopeuttamistarve kohdistuu sekä omaan toimintaan että asiakkaiden tekemiin palvelutarvemuutoksiin

Työtehtävät, osaaminen ja palvelutuotannon organisointi arvioidaan uudelleen neuvottelujen aikana. Samalla selvitetään, miten henkilöstön työpanos voidaan kohdentaa tehokkaammin sopimusten palvelutarpeet varmistaen.

Hyvinvointialueuudistuksen jälkeen toiminta on vakiintunut ja palvelutarpeet selkeytyneet, minkä vuoksi toiminnan tehokkuutta ja tarkoituksenmukaisuutta on arvioitava uudelleen. Kaikki nämä toimenpiteet ovat välttämättömiä kilpailukyvyn ja toiminnan tehokkuuden varmistamisessa niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä

Toimintaa tehostetaan monin keinoin

Vuoden alussa käynnistetty Servican tuottavuusohjelma on tärkeä osa toiminnan kokonaisvaltaista tehostamista.

– Tarkastelemme ja tehostamme jatkuvasti kaikkia kustannuksiamme sekä materiaali- ja palveluostojamme. Koko kulurakennettamme tehostamalla pyrimme parantamaan yhtiön kilpailukykyä omistajiemme odotusten mukaisesti, korostaa Mika Takkinen.

Talouden tasapainottamisen toimista huolimatta, yhtiön tulee saavuttaa strategiset tavoitteet, varmistaa kyky kehittää toimintaansa ja huolehtia vakavaraisuudestaan.

Työtehtävien uudelleenjärjestelyt

Muutosneuvottelut voivat johtaa työtehtävien uudelleenjärjestelyihin, ja muutoksessa ensisijaisina vaihtoehtoina ovat osaamisen ja kokemuksen mukainen sijoittuminen yhtiössä avoinna oleviin muihin tehtäviin, nykyisen roolin vastuumuutokset sekä erilaiset eläkevaihtoehdot. Mahdollista on myös työtehtävien osa-aikaistaminen, lomauttaminen tai tehtävän lakkauttaminen nykyisessä muodossaan. Mikäli työntekijän osaamisen mukaista sopivaa tehtävää ei ole tarjolla, mahdollista on myös työsuhteen päättäminen.

Muutosneuvottelujen kulku

Ensimmäisessä neuvottelussa 9.10. käytiin läpi muutosneuvottelun tuotannolliset ja taloudelliset perusteet. Muutosneuvottelussa noudatetaan kuuden viikon vähimmäisneuvotteluaikaa, ja neuvottelut päättyvät aikaisintaan viikolla 47. Neuvottelujen päättymisestä tiedotetaan muutosneuvottelumenettelyn mukaisesti.

Kuopiossa 9.10.2024


Mika Takkinen
toimitusjohtaja
mika.takkinen@servica.fi
p. 044 4260 001