Validointi on osa välinehuollon asiakas- ja potilasturvallisuutta sekä laadunhallintaa

Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista edellyttää laitteiden suorituskyvyn säännöllistä tarkistusta. Servican välinehuollossa höyryautoklaavien validoinnit suoritetaan säännöllisesti vuosittain. Vain oikein steriloituja välineitä voidaan käyttää turvallisesti ja luotettavasti potilaan tutkimuksissa, toimenpiteissä ja hoidoissa. Validoinnit toteuttaa ulkopuolinen validointeihin erikoistunut yritys yhteistyössä välinehuollon työntekijän kanssa.

Höyryautoklaavien validointeja tekemässä Indical Oy:n validointiteknikko Nina Hyppönen ja Servican välinehuoltaja Eija Hyvärinen.

Validointi tarkoittaa suunniteltua ja dokumentoitua ohjelmaa, jonka avulla osoitetaan, että määriteltyjen rajojen mukaan toimiva prosessi tuottaa jatkuvasti tuotteita tai palveluja, jotka täyttävät ennalta määrätyt vaatimukset. Siinä hankitaan, tallennetaan ja tulkitaan validoinnin tulokset, jotka osoittavat sterilointilaitteen ja prosessin täyttävän asetetut vaatimukset toistuvasti. Validointi on kokonaisprosessi, joka koostuu asennus-, käyttökunnon- ja suorituskyvyn tarkastuksesta sekä sterilointitehokkuuden ylläpidosta. Autoklaavin sterilointikykyä varmennetaan välinehuollon määrittelemällä välinemallikuormalla. Mallikuormiin valitaan hyvin erityyppisiä ns. vaikeimmin steriloituvia yleisesti käytettyjä välinekoreja. Servican välinehuoltokeskuksessa on kahdeksan höyryautoklaavia, jotka kaikki validoidaan 1,5–2 viikon aikana.

Validoinnin toiminnallisen testauksen avulla testataan laitteen toiminta ja varmennetaan laitteen suorituskyky erillisillä suorituskykytesteillä. Validoinnissa kolmea peräkkäistä onnistunutta sterilointiprosessia pidetään yleisesti riittävänä määränä, jotta prosessi voidaan todeta toistettavaksi ja luotettavaksi. Riittävällä toistomäärällä voidaan osoittaa laitteen luotettava toiminta ja sterilointitulos. Jos välinemallikuormat eivät mene läpi sterilointiprosessissa (esimerkiksi jos välineissä on kosteutta), tehdään kuormiin tarvittavat muutokset prosessin läpi saamiseksi.

-Laitteiden validointi vaatii huolellista suunnittelua ja asiantuntijuutta. Servican välinehuoltokeskuksen höyryautoklaavien validointi suoritetaan yleensä kesäaikaan, jolloin leikkaustoimintaa on vähemmän. Tällöin validointiin on käytettävissä riittävästi välinemallikuormia ja henkilöstöä, kommentoi palvelupäällikkö Ella Mauranen.

Validoinnissa käytetään lämpötila-antureita (kuvissa) ja paineantureita. Lämpötila-anturi mittaa lämpötiloja ja paineanturi vastaavasti painetta instrumenttimallikuorman sisällä.